Blogs en artikelen - 11 februari 2021

Digitoegankelijk worden en blijven doe je zo

Vanaf 23 september 2020 moeten alle overheidsorganisaties voldoen aan de eisen voor digitoegankelijkheid. Dat houdt in dat zij al hun documentatie toegankelijk moeten aanbieden volgens de WCAG-richtlijnen, zodat ook mensen met bijvoorbeeld een functiebeperking toegang hebben tot de inhoud. Dit blijkt tot op de dag van vandaag voor veel organisaties een grote uitdaging. Enerzijds moeten bestaande documenten digitoegankelijk worden gemaakt. Anderzijds moet vanaf dit moment elk nieuw document digitoegankelijk zijn.

WCAG-richtlijnen

Gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid voor een zo breed mogelijk publiek is van groot belang. Sinds eind 2020 moeten overheden in staat zijn om pdf’s digitoegankelijk aan te bieden, onder andere op hun website. Het gaat niet enkel om mensen met een visuele beperking. Denk ook aan doelgroepen met een alternatief toetsenbord of personen die niet in staat zijn om met een muis te werken.

Bestaande materialen omzetten

De crux bij overheidsorganisaties zit hem momenteel in het omzetten van bestaande materialen. Veel instanties hebben voorgaande jaren in grote getalen pdf’s en andere documenten geplaatst waarvan de nog altijd actuele bestanden zo snel mogelijk moeten worden omgezet. Door de complexe structuur van een digitoegankelijke formaat kan dit niet zomaar worden geëxporteerd vanaf een device als een computer of laptop. Enkel het omzetten van bestaande materialen is een gedachte voor de korte termijn. Nieuwe materialen moeten automatisch voldoen aan de nieuwe regels.

Oplossing voor korte- en langetermijn

Organisaties die werken met Cordeo als brand portal, maken uitingen op basis van templates. Hierdoor wordt in elke uiting de huisstijl op correcte wijze toegepast en het document is automatisch digitoegankelijk. Deze is direct na export klaar om omgezet te worden naar spraak of braille. Documentatie die vanuit Cordeo wordt gegenereerd is daarmee screenreader proof. Zo ben je er zeker van dat je voldoet aan de reglementen rondom de Web Content Accessibility Guidelines, nu en in de toekomst.

Innovaties in de toekomst

Door vanaf nu documenten en pdf’s via een brand portal te maken, zijn deze automatisch digitoegankelijk. Cordeo als brand portal stelt je het volgende in staat:

  • Alle pdf's digitoegankelijk voor nu en in de toekomst (screenreader proof)
  • Documentatie makkelijk centraal updaten met zogenoemde permalinks
  • Alle communicatiemiddelen binnen de huisstijl, ongeacht welke collega het maakt
  • Creatie, verspreiding en beheer van content
  • Geen verrassingen bij nieuwe reglementen rondom digitoegankelijkheid in de toekomst


Anne Wessels Marketing Manager
Meer informatie

Zorg dat alle documentatie digitoegankelijk is

Team Cordeo Kom met ons in contact

Bel ons

Kom direct meer te weten over digitoegankelijkheid

+31 38 466 9420

Mail ons

Mail je vraag door en we antwoorden je zo snel mogelijk

hello@cordeo.com