Blogs en artikelen - 12 augustus 2020

Hoe onderwijsinstellingen hun communicatie beheersen

Universiteit Maastricht, Hogeschool Utrecht, de UvA en zo verder. Onderwijsinstellingen communiceren dagelijks met hun doelgroepen. Bovendien maken zij jaarlijks allerlei promotiematerialen voor studentenwerving, huidige studenten en stakeholders en alle opleidingen. Hoe ze erin slagen dit op tijd te doen en conform hun huisstijl, daar duiken we dieper op in.

Diverse faculteiten of afdelingen

De crux bij hogescholen en universiteiten op het gebied van communicatie zit hem meestal in de grote diversiteit aan uitingen die nodig is. Onderwijsinstellingen hebben te maken met een groot aantal stakeholders die één voor één een eigen aanpak vereisen. Werknemers, studenten, aankomende studenten, relaties en zo verder.

Alsof de grote hoeveelheid middelen die gemaakt moeten worden nog niet uitdagend genoeg is, hebben onderwijsinstellingen vaak ook te maken met diverse studies en/of faculteiten. De organisatie zelf kent een huisstijl. Deze dient toegepast te worden in alle algemene uitingen. Daaronder hebben de diverse afdelingen een eigen variant op deze huisstijl. Kortom, uitdagingen.

Tja, hoe pak je dit aan

Je kunt voor de makkelijkste manier gaan en met elkaar de regels afspreken over hoe de communicatie in goede banen te leiden. Ten eerste moeten deze regels op papier worden gezet. Ten tweede moet iedereen zich hieraan houden en gaan er meer uren in de controle zitten dan men lief is. Deze manier is overigens foutgevoelig, de huisstijl altijd consistent doorvoeren in alle uitingen is in theorie niet haalbaar en deze manier van werken kan worden gezien als inefficiënt. Een omgeving waarin werknemers met en zonder grafische kennis uitingen kunnen maken die altijd conform de huisstijlrichtlijnen zijn, is vaak gewenst.

Veel onderwijsinstellingen maken daarom gebruik van een platform die handvaten biedt voor werknemers om goed en snel te communiceren binnen de huisstijl. Hiermee kunnen onderwijsorganisaties op efficiënte wijze communicatie-uitingen creëren, verspreiden en beheren. Communiceren via een zogenoemd brand portal is erop gericht tijd en kosten te besparen. De doorlooptijd per uiting is enorm kort, zelfs bij uitgebreide brochures. Intern worden zo veel uren bespaard. Bovendien heb je de gehele communicatie zelf in de hand. DTP’ers of andere externe partijen zitten er niet meer tussen.

Korte doorlooptijden en consistentie

De meerwaarde van een brand portal zit hem onder andere in de extreem korte doorlooptijden per uiting met alle bijkomende voordelen. Werken met een brand portal maakt je onafhankelijk van externe vormgevers. Bovendien kun je vrijwel direct inspelen op nieuwe trends en nieuwe ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan alle veranderingen die corona van de één op andere dag met zich meebracht. Daarnaast zorgt een brand portal ervoor dat organisaties nooit afwijken van hun huisstijl. Elke uiting die wordt gemaakt, ongeacht vanuit welk team en door welke collega, voldoet honderd procent aan de huisstijlrichtlijnen die vooraf zijn opgesteld. Het niet consistent toepassen van de huisstijl brengt onvoorziene effecten met zich mee: verwarring op de markt, het schaadt het vertrouwen in organisaties en zorgt ervoor dat men concurrenten overweegt.

Bereken hier je huidige DTP-kosten en vraag een gratis besparingsrapport aan

Waar moet je op letten bij de keuze voor een brand portal

Een brand portal moet altijd passen bij de organisatie. Het moet daarom een flexibel platform zijn dat ruimte biedt voor persoonlijke wensen en behoeften. Daarnaast adviseren wij je het volgende in het achterhoofd te houden wanneer je een portal overweegt. Een brand portal moet:

  • Toegankelijkheid zijn voor werknemers met en zonder een communicatieachtergrond;
  • Zowel de creatie en verspreiding van digitale uitingen als drukwerk voor bv. promotiematerialen en opleidingsbrochures bieden;
  • Een geavanceerde Digital Asset Management tool bevatten die alle onderdelen in de portal met elkaar verbindt;
  • De mogelijkheid bieden om templates voor contentcreatie zelf op te zetten en aan te passen
  • Uitbreidbaar zijn voor nieuwe wensen in de toekomst, zodat je bij uitbreiding niet over hoeft te stappen
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen vertelt over Cordeo
Anne Wessels Marketing Manager
Er is meer content voor jou!
Meer informatie

Wil je meer weten over een brand portal?

Team Cordeo Kom met ons in contact

Bel ons

Bel voor advies over brand portals en de mogelijkheden

+31 38 466 9420

Mail ons

We mailen je zo snel mogelijk terug.

hello@cordeo.com