Blogs en artikelen - 15 december 2020

Assets zijn de basis van alle communicatie

Iedere organisatie heeft en maakt gebruik van digital assets. Jullie ook, zonder twijfel. Assets zijn alle losstaande elementen die onderdeel uitmaken van communicatiemiddelen. Denk hierbij aan een website, brochure of een relatief eenvoudig ogend visitekaartje. Voorbeelden van assets zijn mediabestanden in de breedste vorm, huisstijlelementen zoals logo's en vormen, geluidsfragmenten en ga zo door.

De bouwstenen van content

Digital assets zijn de bouwstenen van content. Zonder digital assets geen moderne communicatie. Bij het opbouwen van een huis worden de stenen netjes op elkaar gestapeld. Dat maakt je woning solide en één geheel. Letterlijk alles onder één dak. Assets gedijen ook het beste onder hetzelfde dak. Iets wat meestal niet het geval is. Organisaties zijn koning in het verdelen van assets onder een heleboel 'daken': online drive, lokale schijf en op het bureaublad of in de mailbox van diverse collega's. Lees hieronder waarom de organisatie van assets essentieel is.

Assets hier en assets daar

Hoe groter de organisatie, hoe groter de uitdaging om assets te organiseren. Regelt iemand in zijn eentje de communicatie bij een bedrijf, dan weet diegene vaak precies waar welke beelden en elementen staan, welke afbeeldingen gebruikt mogen worden en welke assets inmiddels verouderd zijn. Binnen marketing- en communicatieteams is het onmogelijk een gecontroleerd proces te realiseren waarbij al het bovenstaande duidelijk is én iedereen precies weet waar alles staat. Assets versplinteren op een gegeven moment door de organisatie, een logisch gevolg. Wel één om koste wat het kost voor te blijven.

Sneltest: is jullie asset management op orde?

De organisatie van digital assets is dus van groot belang. Komt één van onderstaande veelvoorkomende issues jullie bekend voor als organisatie? Dit is een teken dat jullie asset management niet op orde is en er stappen genomen moeten worden.

  • Ellenlange zoektochten naar dat ene beeld, logo of documentje
  • Oude materialen die worden gebruikt in nieuwe communicatiemiddelen
  • Inconsistenties in de huisstijl, waardoor elke uiting net niet aansluit
  • Collega's die eigenlijk geen uitingen zouden moeten maken, doen dat toch (op hun manier)
  • Een online schijf of drive zonder structuur of eenvoud
  • Uitingen worden alsmaar hergebruikt met alle gevolgen van dien, omdat nieuwe uitingen maken tijd en/of kosten met zich meebrengt

Opgeruimd staat netjes (en biedt voordeel)

Je begrijpt nu waarom bovenstaande issues voorkomen moeten worden. Door binnen je organisatie de bouwstenen van alle communicatie die volgt op orde te hebben, biedt enorme voordelen. Zo bespaar je als organisatie enorm veel tijd, waarbij je collega's frustraties ontneemt. Je werkt simpelweg efficiënter. Je behoudt de controle over je assets en daarmee je uiteindelijke content en communicatie. Er worden structureel minder fouten gemaakt in het kader van het gebruik van verouderde assets of beelden die op basis van rechten niet meer getoond mogen worden. Met een DAM maak je je werkdagen en die van je collega's zoveel makkelijker.

Digital Asset Management

Digital assets organiseer en beheer je met een Digital Asset Manager (DAM). Een online omgeving die toegankelijk is voor iedereen binnen en naar wens buiten de organisatie. Het is de basis van alle content die in de toekomst wordt gemaakt. De bedrijfsgrootte en het aantal assets dat in de organisatie omgaan, bepalen uiteindelijk de opzet en invulling van een Digital Asset Manager. Het moet bij je passen en daarom op maat te maken zijn. Een succesvolle DAM moet verder volgens ons in ieder geval de volgende functionaliteiten bevatten:

DAM in relatie tot merkconsistentie

Een DAM is de eerste stap naar een consistente huisstijl. Organisaties die hun huisstijl niet consequent doorvertalen naar hun uitingen, creëren verwarring op de markt, verliezen makkelijk merkvertrouwen en vergroten de uitdaging om hun concurrenten voor te blijven. Door assets goed te organiseren, streef je een beeldbank na die altijd up-to-date is. Door een DAM te koppelen aan het creatieproces van nieuwe uitingen op basis van templates - hier vertellen we je graag meer over - bouw je met elk touchpoint aan een sterker merk. De voordelen daarvan hoeven we je vast niet op te sommen ;)

Anne Wessels Marketing Manager
Meer informatie

Meer over digital assets

Team Cordeo Kom met ons in contact

Bel met ons

We vertellen je graag meer over digital assets.

+31 38 466 9420

Mail met ons

Mailen mag ook. We antwoorden je meestal dezelfde dag nog.

hello@cordeo.com