Blogs en artikelen - 22 maart 2021

Ga geen appels met peren vergelijken

Je hebt appels en je hebt peren. Je hebt software en je hebt software. Appels vergelijk je met elkaar. Gaan we appels met peren vergelijken, dan gaat er iets niet goed. Software kun je niet één op één over elkaar heen leggen. Dat maakt een weloverwogen keuze lastiger. En wij begrijpen dat.

Vergelijken zonder vergelijk

Vaak worden applicaties met elkaar vergeleken die wel in hetzelfde werkgebied toepasbaar zijn, maar waarbij er grote verschillen zitten in de functionaliteiten. Vaak heb je dit als zoeker naar een passende oplossing niet door. Daar hoef je je niet voor te schamen, dat heeft te maken met de marktpositionering van aanbieders van brand portals.

De belangrijkste boodschap die je hieruit kunt halen is: voorkom dat je appels met peren gaat vergelijken. In het kader van brand portals zijn er allerlei aanbieders, van Bynder en Docufiller tot Lytho en - niet te vergeten - Cordeo. Maar het is niet zo gemakkelijk als: ‘Laten we deze tools analyseren en over elkaar heen leggen.’ Dat is gewoonweg niet mogelijk. Elke tool heeft haar eigen functionaliteiten. Sommige tools bieden slechts onderdelen ten opzichte van een andere applicatie die een totaaloplossing aanbiedt.

De appel of juist de peer?

Wanneer wel appels met peren worden vergeleken, dan kan je de prijsmodellen niet zomaar met elkaar vergelijken. Vaak onterecht wordt een tool als prijzig bestempeld, terwijl niet wordt meegenomen dat de betreffende tool ook wel degelijk meer te bieden heeft. Het is maar waar een bepaalde organisatie behoefte aan heeft, nu en in de toekomst. Bij de één past de appel, bij de ander de peer. Het is niet goed of fout.

In de wereld van brand portals zitten prijstechnisch geen grote verschillen. De onduidelijkheid zit vaak in het feit dat alle partijen zich in de markt zetten als brand portal. De definitie daarvan is niet eenduidig. Een tool die standaard templates aanbiedt voor creatie van huisstijlconsistentie uitingen kun je bijvoorbeeld niet tegenover een tool zetten die voor een volledig communicatieproces en meerdere touchpoints een oplossing biedt.

Hieronder een stappenplan hoe je voorkomt dat je appels met peren gaat vergelijken en het direct bij het juiste eind hebt:

1. Kennismaken

Een goed kennismakingsgesprek is een eerste stap in de juiste richting. Zo krijg je niet enkel een eerste indruk van de mogelijkheden, maar ook van de mensen die bij de betreffende organisatie werken. Je wilt er niet achteraf achter komen dat er een mismatch, dat er verwachtingen zijn die niet waargemaakt kunnen worden ofwel dat de oplossing niet de juiste is voor jullie behoeften.

2. Demo

Heeft de kennismaking voldoende vertrouwen en nieuwsgierigheid gewekt, dan is een demo een mooie tweede stap. Tijdens een demo duik je de software in en heb je letterlijk voor ogen hoe de tool eruit ziet en welke mogelijkheden het (voor jullie) biedt. Een demo op maat heeft de voorkeur, zodat vooraf al is gekeken naar de onderdelen die relevant zijn voor jullie als organisatie.

3. Pilot

Na een demo kan een offerte worden aangevraagd, maar soms biedt een pilot meerwaarde. Een pilot laat je - in tegenstelling tot een demo - letterlijk voelen hoe het is om met de software te werken. Dit kan prettig zijn om de algehele acceptatie van nieuwe software meer draagvlak te geven. Bovendien is een demo beschouwend en geeft een pilot als gevolg daarvan feeling met de toekomstige oplossing.

4. Referenties opvragen

Tevreden klanten zijn de beste ambassadeurs. Peil eens bij andere organisaties die gebruik maken van een betreffende tool hoe zij het inzetten. Wat is hun kijk en visie op het product? Zijn ze tevreden? Raden ze het aan en zo ja, waarom? Welke voordelen behalen zij door gebruik te maken van een brand portal?

5. Oog voor de toekomst

Zet jezelf niet vast, maar houd je ogen open voor de toekomst. Het is onverstandig om te kiezen voor een tool die precies biedt wat je op dit moment nodig hebt. Doe je dit, dan ben je gefocust op de korte termijn. Door je opties open te houden, kun je altijd uitbreiden of opschalen in de toekomst. Zo voorkom je investeren in een nieuw product, maar bouw je uit wat je al hebt.

Peilen, actie en reactie

Begin altijd met een korte kennismaking. Zo kun je peilen of de aanbiedende partij goed aanvoelt en of er sprake is van een wederzijdse match. Vervolgens biedt een demo veel inzichten en een goede kijk op de software. Wil je het implementatieproces vergemakkelijken, vraag dan altijd naar de mogelijkheden op voor een pilot. Er bestaat geen betere manier om gevoel bij de software te krijgen, dan door er zelf mee te werken.

Eerst kennismaken samen?
Anne Wessels Marketing Manager
Meer informatie

Hoi, bel of mail met ons

Team Cordeo Kom met ons in contact

Bel met ons

Vragen over beveiliging van data en andere gegevens? Bel gerust en vraag naar Johan.

+31 38 466 9420

Mail met ons

Mail ons je vragen rondom data security en we komen er snel bij je op terug.

hello@cordeo.com